Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Sinop'ta yaptığı açıklamada, Türkiye'nin 2050 yılına kadar 20 gigavatlık nükleer kurulu güce ulaşmayı hedeflediğini duyurdu. Bu hedefe ulaşmak için Akkuyu'daki mevcut santralin yanı sıra Sinop ve Trakya'da yeni nükleer santrallerin inşa edileceğini belirtti. Bakan Bayraktar, küçük modüler reaktörlerin de projeye dahil edilmesinin planlandığını ve bu sayede Türkiye'nin enerji bağımsızlığının güçlendirileceğini vurguladı. Türkiye'nin 70 yıllık bir nükleer enerji hayali olduğunu ve bu alanda yetişmiş insan gücüne ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi. Ülkenin, Akkuyu'da devam eden projenin yanı sıra, yeni santrallerle toplamda 12 reaktör kapasitesine ulaşmasının hedeflendiğini ekledi. Bu kapsamda, ilgili ülkelerle yapılan görüşmelerde araştırma reaktörü şartı koyduklarını ve nükleer yakıtın Türkiye'de üretilmesi için çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Türkiye'nin uluslararası standartlara uygun bir şekilde ilerlediğinin altını çizdi.
Çevre Dostu Nükleer Enerji
Bakan Bayraktar, nükleer enerjiye yönelik çevresel endişelere değinerek, Birleşmiş Milletler'in iklim değişikliği ile mücadele için 2050'de nükleer gücün üç katına çıkarılması gerektiğini belirten 25 ülkenin deklarasyonuna dikkat çekti. Amerika, Japonya, Fransa, Kore ve Çin gibi ekonomik olarak güçlü ülkelerin de bu deklarasyona imza attığını vurguladı. Bayraktar, nükleer enerjinin çevre dostu bir enerji kaynağı olduğunu ve iklim değişikliğiyle mücadelede önemli bir rol oynayacağını savundu. Sadece elektrik üretiminde değil, tıp ve malzeme bilimi gibi alanlarda da geniş bir kullanım alanına sahip olduğunu söyledi. Türkiye'nin, uluslararası atom enerjisi kurumunun standartlarına uygun olarak hareket ettiğini ve güvenli bir şekilde ilerlediğini belirtti. Yerli sanayinin nükleer alanında ekipman üretmesinin önemine vurgu yaparak, bu alanda insan kaynağı gelişiminin de kritik olduğunu dile getirdi.
Yerli İnsan Gücü ve Eğitim
Akkuyu projesi için 300 öğrenciyi yurt dışında eğitime gönderdiklerini hatırlatan Bakan Bayraktar, nükleer mühendisliği öğrencilerine, mezun olduklarında bu projelerde çalışabileceklerini ve güçlü bir insan kaynağına ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Öğrencilerin yabancı dil öğrenmelerinin önemini vurgulayarak, Rusça ve Çince gibi dillerin literatürü takip açısından büyük avantaj sağlayacağını ifade etti. Öğrencilerin eğitim materyali ve staj imkanı gibi taleplerinin hızla karşılanması talimatını verdi. Bakan, öğrencileri "fahri nükleer elçileri" olarak nitelendirerek, nükleer enerjinin güvenli ve çevre dostu yönlerini topluma anlatmalarını istedi. Türkiye'nin nükleer enerji alanında güvenli ve sürdürülebilir bir gelecek için tüm paydaşlarla iş birliği içinde çalışacağını sözlerine ekledi.