Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, tv100'de Erdoğan Aktaş'ın sorularını yanıtladı. Röportajda; Roblox ve Discord'un durumu, çocukların sosyal medyaya erişimi, Google güncellemesi, siber güvenlik, Suriye'deki ulaştırma projeleri, tarihi Hicaz Demiryolu, kalkınma yolu projesi, raylı sistem yatırımları, Ankara-İstanbul süper hızlı tren projesi, havaalanları ve elektrikli araçlar gibi birçok konuda açıklamalar yaptı. Bakan, Türkiye'nin ulaştırma ve altyapı alanındaki çalışmalarına dair detaylı bilgiler paylaştı.

Roblox ve Discord Yasakları

Aktaş'ın Roblox ve Discord'a uygulanan yasakların kalkıp kalkmayacağı sorusuna Bakan Uraloğlu, her iki platformun da yetkililerle iletişim halinde olduğunu, ancak yasakların mahkeme kararıyla uygulandığını ve kaldırılmaları için yeni bir mahkeme kararının gerekli olduğunu belirtti. Türkiye'deki temsilciliklerinin olmamasının da durumu etkilediğini vurguladı. Platformların, mahkeme kararlarının gerekçelerini düzeltme çabalarının ardından tekrar başvuruda bulunabileceklerini ve bu durumda yasakların kalkmasının mümkün olabileceğini ifade etti. Bakan, BTK'nın bu konuda doğrudan yetkili olmadığını hatırlattı. Bu süreçte, yargı sürecinin tamamlanması ve mahkeme kararının değişmesi bekleniyor.

Çocukların Sosyal Medya Erişimi ve Google Güncellemesi

Çocukların sosyal medyaya erişimini düzenleyen yasal düzenlemeler hakkında konuşan Bakan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı ile birlikte yürütülen çalışmaların önümüzdeki aylarda sonuçlanacağını ve yeni düzenlemelerin meclise sunulacağını söyledi. Google'ın yaptığı güncelleme ve bunun bazı internet sitelerinin görünürlüğünü etkilemesi konusuna değinen Bakan, bunun Google Türkiye tarafından değil, global bir karar olduğunu, ve rekabet kurumunun konuyu incelediğini belirtti.

Suriye ve Ulaştırma Projeleri

Suriye'deki durum ve Türkiye'nin planları hakkında konuşan Bakan Uraloğlu, hava, kara, demiryolu ve denizyolu ulaşımının iyileştirilmesi için çalışmalar yapıldığını, Halep ve Şam havalimanlarının yeniden faaliyete geçirilmesi için 6 kişilik bir ekip gönderildiğini açıkladı. Ekibin incelemelerinde radar sistemlerinin eksikliğini tespit ettiğini ve ilk adımın hava yoluyla Şam-İstanbul seferlerinin başlatılması olacağını belirtti. Suriye'nin kalkınma yoluna dahil edilmesinin de uzun vadede düşünülebileceğini ancak bunun için zamana ihtiyaç olduğunu ifade etti. Basra körfezi'nden başlayarak Türkiye'ye kadar uzanacak olan kalkınma yolu projesinin de Irak, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar ile işbirliği içinde yürütüldüğünü vurguladı.

Türkiye'nin Ulaşım Altyapısı

Türkiye'nin raylı sistem ağının 2028'de 17.500 km, 2053'te ise 28.590 km'ye ulaşacağını, Ankara-İstanbul süper hızlı tren projesinin de 350 km/saat hızla 80 dakikada iki şehri birbirine bağlayacağını duyurdu. Hızlı tren bilet sorununa çözüm olarak yeni tren setlerinin alınacağını ve bu sayede sorunların ortadan kalkacağını belirtti. İstanbul Havalimanı ve Sabiha Gökçen Havalimanı'nın Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile bağlanacağını, elektrikli araçların Türkiye'nin tüm illerinde rahatlıkla seyahat edebilecek menzile sahip olduğunu, deprem bölgelerindeki haberleşme sistemlerinin tamir edildiğini ve İstanbul başta olmak üzere yeni haberleşme kuleleri kurulacağını aktardı. Köprü geçişleri ve otoyollara zam olup olmayacağı sorusuna ise maliyetlerin gözden geçirileceğini söyledi.